Inotul Sportiv

Înotul sportiv, competițional, sau de performanță, este un sport nautic ce constă în parcurgerea anumitor distanțe în timp cât mai scurt într-un procedeu sportiv de înot, în bazine de înot special amenajate. Activitatea competițională, este reglementată și se desfășoară sub tutela FINA (Fédération Internationale de Natation). Înotul de performanță este practicat atât de amatori cât și de sportivi profesioniști și este prezent la toate edițiile Jocurilor Olimpice Moderne.

Scurt istoric

Înotul sportiv de performanță începe să se răspândească aproximativ din anii 1800.[1]

1837 – înotul sportiv își face apariția în Anglia, „patria înotului modern”. Este anul în care la Londra apare primul club de înot „Național Swimming Association” fondat de John Strachan. Brasul reprezintă procedeul de bază atât pentru probele de sprint cât și pentru probele de distanță. În Londra existau la acea dată 8 bazine de înot.
1840 – înotul a fost introdus în instituțiile de învățământ.
1858 – în Australia a avut loc primul Campionat Mondial de înot în cursa de 100 yarzi.
1869 – se constituie prima federație de înot și se organizează primele campionate naționale ale Angliei.
1874 – se înființează în Anglia prima federație națională de natație și apare un regulament de înot. Probele de concurs sunt: 1 milă, 100 yarzi și 500 yarzi.
1875 – căpitanul de marină Matthew Webb este primul om care traversează înot Canalul Mânecii.
1877 – se organizează primele campionate naționale ale S.U.A..
1878 – se înregistrează primul record mondial, James Moore în proba de 100 yarzi liber
1889 – s-au desfășurat la Viena primele Campionate Europene care au inclus două probe: de 60 m și 1500 m, ambele câștigate de austrieci.
1896 – la prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne de la Atena, se include în program și înotul, fiind pe locul doi ca număr de probe, după atletism; întrecerile de înot s-au desfășurat în portul Pireu. Tot în acest an, pe 3 martie s-a înființat Asociația Înotătorilor Amatori – „Amateur Swimming Association”.
1908 – se înființează Federația Internațională de Natație pentru Amatori (F.I.N.A.), organism care reglementează desfășurarea competițiilor de înot sportiv (stabilește un regulament internațional de înot și regulile de stabilire a recordurilor).
1927 – se fondează „Liga Europeană de Natație” (L.E.N.), care organizează competiții de înot la nivel zonal
1932 – Johnny Weissmuller înoată pentru prima dată sub 1 minut în proba de 100 m.
1973 – Prima ediție a Campionatelor Mondiale de înot a avut loc în anul la Belgrad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *